Blogit

Nutanix Xtract = Vaivattomat migraatiot

Vaikka Nutanix tunnetaankin hyperkonvergoitujen alustojen (HCI) markkinajohtajana ja suunnannäyttäjänä, ei HCI-alustan kehittäminen ole ollut yrityksen ainoa päämäärä ja päätepysäkki kehitykselle. Nutanixin yhtenä visiona on yhdistää yksityiset ja julkiset pilvet. Nutanixin slogan onkin nykyään “Enterprise Cloud Company”.

Mitä tämä “Enterprise Cloud Company” siis tarkoittaa?

Ensimmäiset vuodet Nutanixilla kehitettiin ja hiottiin HCI-alustaa, ja luotiin “Web-scale”-mallilla suunniteltu “laukaisualusta” pilveen. Nyt kun perusta on kunnossa, fokus on siirtynyt ratkomaan IT-pinon muita ongelmia, kuten hypervisor- ja sovelluskerroksen haasteita. Tavoitteena on luoda alusta, jolla on mahdollista liikuttaa työkuormia julkisen ja yksityisen pilven välillä. Tämän mahdollistamiseksi Nutanix on tehnyt ja tekee jatkuvasti innovaatiota esimerkiksi datan siirtoon, hypervisor-kerrokseen, verkon virtualisointiin ja sovelluksiin liittyen.

Acropolis Hypervisor (AHV)

Osana tätä kehitystä Nutanix julkaisi oman hypervisorin, Acropoliksen (AHV), joka on vastaanotettu markkinassa varsin hyvin. Viimeisimpien tietojen mukaan jo 23 % Nutanix-asiakkaista käyttää AHV:ta ja osuus kasvaa jatkuvasti. AHV:n etuna on käyttäjäystävällinen hinnoittelu. AHV tulee jokaisen Nutanix-laitteen mukana ilman erillistä kustannusta, alentaen näin ohjelmistojen lisensointiin liittyviä kustannuksia. AHV:ssa on hyvät perusominaisuudet, ja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta sillä pystyy korvaamaan esim. VMware vSphere hypervisorin. Jos erot kiinnostavat enemmän, voi aiheeseen tutustua tarkemmin aiemmassa blogikirjoituksessani: AHV vs Vmware, AOS 5.0 edition.

Vielä vuoden 2017 puolella julkaistavan Nutanixin seuraavan Acropolis OS (AOS) -version myötä nämä erot tulevat kaventumaan entisestään.

One-Click-Hypervisor-Conversion

Helpottaakseen migraatiota vSphere hypervisorista AHV hypervisoriin, Nutanix julkaisi “One-Click-Hypervisor-Conversion” -ominaisuuden. Nimestään huolimatta prosessi ei ollut aivan niin suoraviivainen kuin annettiin ymmärtää. Suurin osa hypervisor-konversioon liittyvistä tehtävistä oli saatu automatisoitua, mutta osa vaati käsitöitä, kuten esimerkiksi “Nutanix Guest Tools (NGT)” -ohjelmistopaketin etukäteisasennuksen siirrettäville virtuaalikoneille. Lisäksi oli muutamia perusvaatimuksia, jotka rajoittivat tämän ominaisuuden käyttöä. Isoimpana ehkä vaatimus ulkoisesta VMware vCenter -palvelimesta. Usein asiakasympäristöissä vCenter-palvelu pyörii yhtenä virtuaalikoneena muiden virtuaalikoneiden joukossa, eikä näissä tapauksissa ole voitu käyttää “One-Click-Hypevisor-Conversion” -ominaisuutta.

Nutanix Xtract

Jos edellinen työkalu keskittyi kokonaisten virtualisoitujen datacentereiden migroimiseen hypervisorista toiseen, on Nutanix Xtract -työkalussa erilainen lähestymistapa. Nyt “työyksikkönä” on yksittäinen virtuaalikone tai jopa yksittäinen sovellus. Ensimmäisessä versiossa on tuettuna seuraavat työkuormat / migraatiot:

  1. Yksittäiset virtuaalikoneet vSphere hypervisorista AHV hypervisoriin
  2. Microsoft SQL server -työkuormat hypervisorista toiseen tai jopa “bare metal” -serveristä virtualisoituun ympäristöön

Nutanix Xtract -työkalun avulla on saatu automatisoitua työvaiheita, jotka aiemmin ovat vaatineet käsitöitä. Tällä tavalla vähennetään migraatioon liittyviä riskejä ja alennetaan kustannuksia. Ensimmäisen version fokus vaikuttaa olevan omassa konesalissa ajettavien työkuormien siirrossa, mutta luonnollinen kehityskaari on käyttää samaa konseptia työkuormien siirtoon yksityisen pilven ja julkisen pilven välillä.

En tässä kirjoituksessa syvenny tarkemmin teknisiin yksityiskohtiin, koska aihe on jo käsitelty varsin kattavasti muissa blogeissa, esimerkiksi täällä: Nutanix Xtract For Virtual Machine.

Muita hyödyllisiä linkkejä:

 

vieraskyna-sami-turunen
Sami Turunen
Technical Sales Manager, Arrow ECS Finland Oy