Elämme keskellä julkisen pilven ja hyperkonvergenssin nousuhuumaa. Vaikka lupaukset ovat olleet molempien osalta kovia, lunastetaan näitä kiitettävällä tahdilla. Julkinen pilvi ja hyperkonvergenssi täydentävät toinen toisiaan muodostaen hybridiratkaisuja. Ihan kaikkea eivät nämä modernit ja suositut ratkaisut vielä kuitenkaan edes yhdessä tee.

On hyvä muistaa, että konesaleissa on edelleen paljon työkuormia, jotka hyödyntävät perinteisempää teknologiaa. Nämä työkuormat edustavat usein juuri niitä kaikkein liiketoimintakriittisimpiä sovelluksia, joiden käytettävyysongelmat rampauttavat tai pahimmillaan kaatavat koko liiketoiminnan.

Useimmiten kyseiset työkuormat hyödyntävät alustaratkaisuja, jotka käyttävät vanhaa ystäväämme tallennusverkkoa. Se on tehnyt nöyrää ja moitteetonta työtään yli kaksi vuosikymmentä. Usein jopa niin nöyrää, että moni päättäjä ei edes tiedä heidän kriittisimpien sovellusten käyttävän kyseistä ratkaisua. Hyvin rakennettu tallennusverkko kun ei jatkuvaa ylläpitoa vaadi eikä juurikaan oikuttele. Siksi se harvoin pääse kuukausipalaverien tai neljännesvuosikatsausten esityslistalle, kriisipalavereista puhumattakaan. Se vain toimii itsekseen, kaikessa hiljaisuudessa.

Fibre Channel -tallennusverkon kuolemasta on levitelty huhuja ainakin vuosikymmenen verran, milloin kenenkin toimesta, mutta huhut ovat vahvasti liioiteltuja. Siellä se on edelleenkin konesalien sydämessä. Kissalla on kuulemma yhdeksän elämää. Ennustan, että niin on Fiber Channel -tallennusverkollakin ja nyt on vasta kuudes menossa. Näillä näkymin teknologian seitsemäs sukupolvi näkee – ja kestää – päivänvalon vuonna 2020.

Jos ja kun sinulle tärkeät sovellukset käyttävät tallennusverkkoa, älä unohda vanhaa ystävää. Älä ainakaan kiellä sitä kolmesti tai konesalikukko kiekuu aamunkoitteessa.

Nosta hattua teknologioille, jotka toimivat. Niin mekin teemme Konehuoneella.

Timo Erma

Timo Erma
System Specialist
Konehuone